Ett regnigt Augusta

Natten till igår regnade det ordentligt och även om det var mer eller mindre uppehåll på morgonen så var det rejält dimmigt. Efter frukost checkade vi ut från hotellet och lämnade Bar Harbor. Vi skulle till Augusta som är staten Maines huvudstad men hade gott om tid på oss så vi skulle ta en liten omväg via en Scenic route som vi sett på kartan. Efter några kilometers bilkörning insåg vi att det säkert varit väldigt vackert om vi sett något. Men det var så dimmigt att vi bestämde oss för att korta ner turen och bege oss in in landet igen.

Lagom till lunch körde vi in i Bangor. Vi parkerade bilen mitt i centrum och gick runt lite. Var ganska dött, inte mycket folk och inte mycket att se men god lunch fick vi i alla fall. Det blev varsin burrito med kyckling. Efter det lilla stoppet gick färden vidare mot Augusta och vi körde in på hotellets parkering vid halv tre. Vi hade bokat Senator Inn & Spa och vid incheckning togs vi om hand av en ung tjej som på typiskt amerikanskt maner hann prata med oss, checka in oss, ge oss 3 olika tipps med kartor från Google på saker vi kunde göra samtidigt som hon svarade i telefon och hanterade 2 andra personer som kom förbi under tiden vi stod vid disken. En annan hade tyckt att det var stressigt men hon blinkade inte ens….

Vi valde ett rum på bottenvåningen så vi kunde ha bilen utanför dörren. Man börjar ju bli bekväm efter en dryg vecka i USA:-). Rummet var inte ett av de bättre vi haft men helt ok. Låg nära spa-avdelningen som vi tänkte utnyttja eftersom väderleksprognosen utlovade regn. Efter att ha packat upp lite tog vi bilen ner mot floden. Tjejen i receptionen hade visat oss var Kennebec River Rail Trail som gick längs floden som flyter genom Augusta. På kartan såg det ut som den gick precis nedanför State House som såg pampigt ut på bilerna. Vi tänkte oss en liten promenad för att titta på det utifrån innan vi skulle besöka det dagen efter. Det var varmt och fuktigt och vi hade alldeles för mycket kläder på oss. Efter att ha gått 2 miles (ca 3 km) började vi fundra på varför vi aldrig kom fram så vi såg huset. Vi plockade fram kartan i mobilen och konstaterade att vi hade passerat det för länge sedan. Det syntes alltså inte från floden trots att det låg så nära! Snopna kände vi oss men det var bara att vända och gå tillbaka. Det slutade med att vi körde en sväng förbi istället.

Tillbaka på hotellet gick vi och satte oss i baren och tog en drink innan vi gick till hotellets matsal för middag. Vi hade läst menyn på rummet och blivit riktigt lockade och dessutom konstaterat att restaurangen fått betyg som nummer 2 av alla restauranger i Augusta på Tripadvisor. Kunde väl inte bli fel.

Vi beställer varsin Seafood Alfredo och vår servitris frågar oss var vi är ifrån. När vi svarar Sverige svarar hon snabbt att det är hon också. Det visar sig att hon har släkt på Öland (vi missuppfattar först hennes uttal som Åland…). Under kvällen pratar vi med henne flera gånger och det visar sig att hon inte har någon kontakt med sin släkt tyvärr. Vi berättar för henne om programmet ”Allt för Sverige” och visar henne hemsidan på engelska där de söker deltagare. Hon blir mycket intresserad och ska berätta för sin kusin om det som säkert är intresserad av att söka. Maten var förresten något av det bästa vi ätit här i Maine. En pasta med massor med pilgrimsmusslor, räkor, hummerkött och krabbkött.

Idag har det regnat av och till hela dagen. Perfekt väder för att gå på museum. Första målet för dagen var Maine State Museum. Ett stort museum som visade Maines historia, hur livet såg ut här under 1800-talet och framåt. Dessutom riktigt fina installationer över djurlivet men alla djuren i sin naturliga miljö. I mitten av museet hade man byggt upp en stor replika av ett gammalt sågverk med vattendrivna hjul i flera våningar som drev maskinerna. I en annan avdelning visade man Maine byggda båtar och bilar och där fanns dessutom en skylt som visade avståndet till ett antal städer i regionen som har namn som länderna som den invandrade befolkningen kom ifrån.

img_0634 img_0635 img_0637 img_0638

img_20161022_100853

img_20161022_111202

Vi spenderade ett par timmar på museet och när vi kom ut höll det upp och vi tog en sväng ner till parken nedanför State House. Vi hade konstaterat att själva State House var stängt på lördagar så vi fick nöja oss med lite bilder utifrån.

img_0640

Vi körde mot Hallowell. Ännu ett tips från den fantastiska tjejen i receptionen. Hallowell är en ort som ligger ihop med Augusta och där huvudgatan, alldeles vid floden, kantades av gamla hus med både butiker och restauranger. Vi gick runt en stund och hittade sedan en restaurang att äta lunch på. Valet föll på Liberty Cup och en lördag lunch visade det sig vara populärt vilket alltid är ett gott tecken. Vi fick vänta en stund på ett bord. Lunchen var precis så god som vi hade hopppats och mätta och nöjda gav vi oss tillbaka till bilen.

img_0641

img_20161022_121700

 

Tillbaka på hotellet kände vi att lite spa inte skulle vara fel och vi spenderade någon timme i pool och bubbelpool. Rickard som älskar att basta tog en stund där medan M-L tog det lugnt vid poolkanten istället.

Efter att ha gjort oss iordning efter badet hade klockan hunnit bli 4 och Happy Hour i baren hade börjat. Varsin öl där samtidigt som vi skrev denna text. När vi suttit en stund kommer ett par in som det visar sig just gift sig. Hon har brudklänningen på och han kostym. de är så fulla att han har svårt att prata men de får med sig ännu mer alkohol till rummet. Efter en lång stund kommer han tillbaka själv och sätter sig och dricker öl med en kompis i baren. Hon, berättar han, ligger kvar på rummet för hon är så onykter. Vilken underbar bröllopsnatt det blir….

Precis innan vi skulle gå kom vår servitris från igår kväll fram och sa att hon berättat för sin mamma om oss. Hon är bara tredje generationen invandrare och tänker att det därmed inte vore så svårt att hitta släkten i Sverige. Vore riktigt häftigt om hon dyker upp i nästa säsong av ”Allt för Sverige” :-).