Napa valley

Dagens mål var vindistriktet Napa valley. För oss som älskar goda viner var ju det ett måste. Vi hade läst in oss på vilka vingårdar som var bästa val för förstagångsbesökare och ställde in vår gps på turistinformationen i Napa. Väl där köpte vi en karta och styrde kosan mot Robert Mondavis vingård där vi siktat in oss på en rundtur. Vi var där strax för 11 och nästa tur som fanns plats på började 11.30. Inga större problem att fördriva en stund med att gå runt i butik och på innergården. Sen blev vi sittande en stund i solen där vi bar njöt av värmen och utsikten över vinrankorna.

Kl 11.30 kom Randall och hämtade oss. Han tog oss först in i ett rum där han började med att fråga var vi var ifrån. Alla var amerikaner förutom vi och ett kanadensiskt par. Han berättade om familjens Mondavis historia som invandrande italienare där sonen Robert bestämde sig för att det borde vara möjligt att göra viner i Kalifornien som konkurrerade med de europeiska men till bra pris. Det lyckades han uppenbarligen med.

DSC01295

Efter denna föreläsning var det dags att gå ut bland odlingarna. Vi gick mellan vinrankorna med Randall berättade om olika sorter och hur olika jordmånen påverkar vinet. Att komma i september-oktober är idealiskt eftersom det är nu man skördar. Därför var det full aktivitet när vi så småningom tog oss in i byggnaden där man rensar och pressar druvorna. I gigantiska trätunnor tillsätter man  sedan jäst för att skapa alkolhol. När denna process är klar fylls vinet sedan på mindre trätunnor av fransk ek där det sedan lagras tills det är klart.

DSC01311

Efter rundturen var det dags för provning. Under Randalls ledning provade vi ett vitt och två röda viner. Vi lärde oss att snurra glaset för att lufta och sedan att låta vinet rulla runt i munnen för att ”lära känna vinet” som han sa. Än en gång fick vi klart för oss hur viktigt det är att lufta ett bra vin. Vi föll båda för en Merlot från 2007 som vi provade och sedan köpte en flaska av i butiken. Mums!

DSC01312

Efter avslutat besök på Mondavi cabbade vi ner och tog oss vidare upp i Napa dalen. Det började bli hög tid för lunch så vi stannade vid V. Sattui vingården där man kunde köpa picknick och sätta sig i deras trädgård.

DSC01313

Naturligtvis var det meningen att man också skulle dricka vin till men det fick vi avstå. Man var tvungen att köpa en hel flaska och det kunde vi ju inte klara och köra hem sen. Så det fick bli alkoholfritt till lunch. Efter en god lunch i parken tog vi oss vidare till Beringer. Också ett stor namn som vi hade på vår lista. Här blev vi dock besvikna. Vi fick inte prova vad vi ville utan bara de viner de hade på en speciell lista och inget av dessa var något vidare. Så det blev inget köp där och vi vände kosan tillbaka mot San Leandro igen. Vi stannade på Sutter Home vingård där man visserligen provade gratis men som ändå inte lockade till köp.

Efter en härlig dag i Wine country var vi tillbaka på hotellet vid 18-tiden. Det blev en härlig stund på balkongen i solnedgången. Denna kväll var betydligt varmare än den tidigare. Enligt väderleksrapporten skall det bara bli varmare ju längre veckan lider och det var väl det som märktes nu. Färsk frukt, lite ost och ett gott vitt vin i solnedgången. Hmmm, kan det bli så mycket bättre?

Comments are closed.