En dag på floden

Efter en god natts sömn var det dags för utflykt. Ryggsäcken var packad med tröjor eftersom det var kyligt på morgonen och regnjackor eftersom de hotat med regn.

Vi blev hämtade 06.10 av Allan som var vår busschaufför för dagen. En äldre man som hela dagen förgyllde de många timmarna i buss med berättelser om vad vi såg. Han hann med kultur, geografi, ekonomi och även en del politik under dagen. Efter att ha plockat upp några fler resenärer gav vi oss av för en tre timmars resa genom Grand Canyon Nationalpark. En resa fylld med fantastiska vyer som jag aldrig tror man kan tröttna på. Vid infarten i parken frågade han vakten om temperaturen nere i floderna dit vi var på väg. Han svarade att det var 97 grader Fahrenheit dvs drygt 36 grader. Vi insåg snabbt att vi nog inte skulle få användning för vare sig tröjor eller regnkläder. Dessa blev kvar i hans buss under dagen.

Första etappen tog oss in i Navajo indianernas reservat. I staden Page skulle vi börja vår båttur. Efter att ha försäkrat att vi inte hade några vapen med oss och fått visa upp våra väskor fick vi varsin lunchpåse och fick kliva på två andra bussar som genom en lång tunnel i berget tog oss ned till Colorado floden där våra guider väntade. Vi hamnade tillsammans med ett 15-tal andra i en gummibåt med Brad som vår guide. Även detta en äldre man som underhöll oss hela turen med berättelser om floden, alla bergsformationer, historia både sann och något friserad. Mot slutet tog han dessutom fram gitarren och spelade och sjöng för oss medan vi drev neråt på floden. Att befinna sig långt därnere med alla dessa lodräta klippor precis intill går väl inte riktigt att beskriva men det är en tur vi sent kommer att glömma av många anledningar.

Det fanns de som badade men med en temperatur i vattnet på 8,5 grad C hela året runt lockade det inte även om det var otroligt varmt. M-L doppade i alla fall fötterna för att få lite svalka medan badkrukan Rickard höll sig på land. Vid 2-tiden på eftermiddagen var vi framme där vi skulle gå iland och vi sjöng en sista låt med Brad innan det var dags att kliva av båten. Väl iland stod Allan och väntade på oss med iskalla vattenflaskor redo. Återresan avbröts av ett stopp vid Cameron trading post där indianerna sålde hantverk . Fint men vi motstod. På hemvägen genom parken bjöds på fler fantastiska vyer men även på ännu ett åskväder. Det blev också smärre trafikstockningar när turister i bilar plötsligt skulle stanna samtidigt för att springa ur bilarna och ta kort på Elk dvs en mindre typ av älg som gick i flockar nära vägen. Inte så stor grej för en svensk kanske men uppenbarligen mycket spännande för de flesta andra.

Avsläppta på hotellet blev det en mycket efterlängtad dusch efter en svettig dag. Enklare middag på hotellet och nu är det snart sängdags. I morgon tar vi oss vidare norrut in i staten Utah.